Zažijte své město jinak už po osmnácté a zapojte se i vy

Publikováno 20. 8. 2023
Zažít město jinak U Akademie, foto: Anna Šolcová

Oživená veřejná prostranství, přednášky, divadelní představení, workshopy, domácí dobroty, swapy oblečení i pokojovek a třeba i netradiční dovednosti sousedů. K tomu seznámení se sousedy a místními podniky. To všechno patří k akci Zažít město jinak, která ukazuje veřejný prostor jina, bez aut.

Letos v rámci Zažít město jinak ožije 115 míst v Praze a dalších 50 mimo Prahu. Akce spolku AutoMat a místních organizátorů se tradičně koná v rámci Evropského týdne mobility, který vyhlašuje Evropská komise.

„Zažít město jinak představuje příležitost k vzájemné pospolitosti, ale také čas jeden pro druhého. Není divu, že zájem o slavnosti kontinuálně roste, ať už z pohledu počtu přihlášených lokalit, či návštěvnosti. Sousedské slavnosti jsou také skvělým prostředkem, jak aktivizovat občanskou společnost. Na základě organizování Zažít město jinak vznikla v průběhu 18 let řada spolků, které fungují dodnes,“ říká Barbora Hradečná, hlavní koordinátorka slavností ze spolku AutoMat.

Zapojte se i vy

Chcete se do slavností Zažít město jinak zapojit aktivněji než jen jako návštěvníci? Jste ochotní číst dětem pohádky? Chcete se pochlubit receptem na vaši tradiční domácí buchtu? Nebo třeba pomůžete se zvučením, focením nebo úklidem? Najděte si na webu Zažít město jinak lokalitu, kde chcete pomoci, a ozvěte se na uvedený kontakt. Podpořit můžete také samotné konání sousedských slavností a práci spolku AutoMat, který desítkám lokalit zařizuje zábory veřejného prostranství, stará se o propagaci akce a předává své know how.

Aktualizovaný program i kontakt na jednotlivé lokální organizátory, kterým se můžete ozvat, najdete zde.